JAJKO PO SZKOCKU


Oryginalne jajka po szkocku  obkleja się ugotowane jajko na twardo nadzienie ze szkockich surowych kiełbasek. Łatwiejszym odpowiednikiem jest mielone mięso wieprzowe z ew. wędzonym na zimno boczkiem. Jednak można to danie zrobić tak aby nie było aż tak ciężkie jak się zdaje. Proponuję użycie mięsa z piersi indyka. Zmiel ok. 100 g. , dodaj sól, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, majeranek, wyciśnięty czosnek. Powstałą masę wyłóż na folię przykryj z góry i uformuj arkusz mięsa na tyle duży, aby można było owinąć jajko. Wstaw do lodówki aby mięso stężało. Ugotuj jajko na twardo,  ostudź i obwiń mięsem. Powstałą kulę obtocz panierce powstałej z zmiksowanego pieczywa tostowego z solą pieprzem i odrobiną natki pietruszki. Rozgrzej olej, powinno być go na tyle, aby jajko było prawie całkowicie zakryte. Usmaż na złoto , a następnie odsącz z nadmiaru oleju. Świetnym dodatkiem do jajka jest musztarda. Jeśli potrzebujesz konkretnego pożywnego śniadania, jest to przepis dla Ciebie, jednak śmiało może funkcjonować jako danie obiadowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz