Oryginalne jajka po szkocku obkleja się ugotowane jajko na twardo nadzienie ze szkockich surowych kiełbasek. Łatwiejszym odpowiednikiem jest mielone mięso wieprzowe z ew. wędzonym na zimno boczkiem. Jednak można to danie zrobić tak aby nie było aż tak ciężkie jak się zdaje. Proponuję użycie mięsa z piersi indyka. Zmiel ok. 100 g. , dodaj sól, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, majeranek, wyciśnięty czosnek. Powstałą masę wyłóż na folię przykryj z góry i uformuj arkusz mięsa na tyle duży, aby można było owinąć jajko. Wstaw do lodówki aby mięso stężało. Ugotuj jajko na twardo, ostudź i obwiń mięsem. Powstałą kulę obtocz panierce powstałej z zmiksowanego pieczywa tostowego z solą pieprzem i odrobiną natki pietruszki. Rozgrzej olej, powinno być go na tyle, aby jajko było prawie całkowicie zakryte. Usmaż na złoto , a następnie odsącz z nadmiaru oleju. Świetnym dodatkiem do jajka jest musztarda. Jeśli potrzebujesz konkretnego pożywnego śniadania, jest to przepis dla Ciebie, jednak śmiało może funkcjonować jako danie obiadowe.
Zobacz jak łatwe może być gotowanie. W kilku krokach możesz w prosty sposób zrobić potrawy, którymi podbijesz serca przyjaciół. Pamiętaj, że większość potraw w najlepszych restauracjach robione jest w ciągu nie więcej niż 25 min. Ty też możesz tworzyć niezwykłe dania w prosty sposób w Twojej kuchni. Zaskoczcie wszystkich, a przede wszystkim samych siebie!
JAJKO PO SZKOCKU
Oryginalne jajka po szkocku obkleja się ugotowane jajko na twardo nadzienie ze szkockich surowych kiełbasek. Łatwiejszym odpowiednikiem jest mielone mięso wieprzowe z ew. wędzonym na zimno boczkiem. Jednak można to danie zrobić tak aby nie było aż tak ciężkie jak się zdaje. Proponuję użycie mięsa z piersi indyka. Zmiel ok. 100 g. , dodaj sól, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, majeranek, wyciśnięty czosnek. Powstałą masę wyłóż na folię przykryj z góry i uformuj arkusz mięsa na tyle duży, aby można było owinąć jajko. Wstaw do lodówki aby mięso stężało. Ugotuj jajko na twardo, ostudź i obwiń mięsem. Powstałą kulę obtocz panierce powstałej z zmiksowanego pieczywa tostowego z solą pieprzem i odrobiną natki pietruszki. Rozgrzej olej, powinno być go na tyle, aby jajko było prawie całkowicie zakryte. Usmaż na złoto , a następnie odsącz z nadmiaru oleju. Świetnym dodatkiem do jajka jest musztarda. Jeśli potrzebujesz konkretnego pożywnego śniadania, jest to przepis dla Ciebie, jednak śmiało może funkcjonować jako danie obiadowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz