Każdy z nas ma pewnie doświadczenie z niesmacznym gotowanym mięsem kurczaka. Zazwyczaj gotowany kurczak jest efektem ubocznym robienia podstawy do zupy lub sosów. Większość ludzi unika takiej obróbki mięsa kurczaka i kojarzy im się to zazwyczaj z dietą bez smaku. Ten przepis to pomysł na lekką, soczystą i delikatną pierś, dzięki któremu odkryjecie nowe możliwości nadania smaku z reguły płowych w smaku potrawom gotowanym.
Opraw dwie piersi kurczaka, wycinając wszelkie żyłki, kostki i polędwiczkę pod spodem piersi. W garnku zagotuj 1,5 szklanki bulionu (super jeśli będzie to bulion naturalnie wyprodukowany) do bulionu dolej 2,5 szklanki białego wytrawnego wina o owocowym posmaku. Dodaj sól pieprz, i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i do wrzącego wywaru wrzuć piersi. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Odlej do odrębnego garnka 3 chochelki wywaru i odparuj go. Dodaj słodkiej 18% śmietanki, tak aby wywar zgęstniał. Słodka śmietanka się nie waży więc możesz dolewać bez stresu. Poczekaj aż sos zgęstnieje, dodaj łyżkę miodu i odstaw do lekkiego ostygnięcie. Pierś pokrój w plastry i polej śmietankowym sosem winnym. Podawaj z :
Pure ziemniaczano pietruszkowym
Ugotuj obrane ziemniaki i korzenie pietruszki w proporcji 50/50. Ziemniaki utłucz na pure, a pietruszkę zmiksuj w blenderze. Wymieszaj obie masy i dodaj zrumieniony na maśle drobno pokrojony por. Dopraw solą, pieprzem i curry.
Sałatka
Pokrój w cienkie półplasterki cukinię. Posól i odstaw by puściła soki. Odciśnij je i dodaj do nich pokrojone na pół winogrona (najlepiej bez pestek), oraz garść poszatkowanej grubo natki pietruszki. Sałatkę zalej octem winnym, ok 0,5 szklanki i dodaj chili. Sałatka powinna być lekko pikantna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz