KIEŁABASKOWE RAVIOLI

Pierogi kojarzą się zazwyczaj z upapraną mąką kuchnią i masą przygotowań, aby można było zabrać się do prawdziwej roboty, czyli sklejania ich. Następnie farsz wylatuje, pierogi się rozklejają, ciasto wychodzi gumowate, a końcowy efekt to nieforemne dziwactwa na talerzu. Ten przepis z pewnością to zmieni.
Ravioli to ekspresowe pierogi, przygotowywane w taki sposób, by nie trzeba być mistrzem rękodzieła, aby wyglądały apetycznie.

Przepis na 7 pierożków

Nadzienie
Wybierz swoje ulubione miękkie kiełbaski z których można wydobyć farsz. Polecam wędzone frankfurkterki. Do rozrób nadzienie kiełbasek na jednolitą masę i dodaj małą szczyptę rozmarynu.

Ciasto
100g mąki durum wyrób na gładkie ciasto z 1 jajkiem i 10g soli. Rozwałkuj bardzo cienko podsypując blat i ciasto mąką. Zrób 2 arkusze ciasta.
Na jednym arkuszu namaluj pędzelkiem okręgi rozkłóconym z odrobiną wody żółtkiem. Okręgi  powinny być wielkości szklanki, którą będziesz wycinać pierożki. na środek każdego kółka ułóż kulkę nadzienia kiełbaskowego. Przykryj całość drugim arkuszem i delikatnie dociśnij je tak, aby wydobyć powietrze spod ciasta i skleić posmarowane żółtkiem przestrzenie. Szklanką wykrój ravioli i wrzuć na osoloną wrzącą wodę. Będą gotowe po ok 6 min.
Wyjmij je z wody, osusz ręcznikiem i zrumień lekko na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Sos
Zrumień na maśle cebulę, dodaj pokrojone drobno borowiki, posól i popieprz do smaku. Podduś wszystko pod przykryciem, aby grzyby zmiękły i puściły wodę. Następnie dolej słodkiej 18% śmietanki. Ilość zależy od Twojego upodobania. Byle nie za dużo bo smak grzybów może zniknąć.

Sos rozlej na dnie talerza. Ułóż ravioli, polej z góry odrobiną sosu i posyp startym zółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz