RYBNE SAJGONKI NA PARZE Z BULIONEM

Przygotowanie zacznij od wykrojenia z całego pstrąga filetów. Skórę z nich  wraz z wszystkimi pozostałymi częściami ryby wrzuć do garnka z zimną wodą (ok 1,5l. na jedną rybę). Dodaj małą marchewkę, pietruszkę, centymetrowy kawałek imbiru, opaloną nad gazem małą cebulę, świeże chili ( w zależności jak bardzo ostre lubisz) ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 min. Następnie ugotuj wycięte wcześniej, przyprawione solą i pieprzem filety na parze powstałej w trakcie gotowanie buliony. Możesz to zrobić przy pomocy metalowego sitka. Ugotowane filety rozdrobnij i dodaj do nich dymkę, startą białą rzodkiew, marchewkę, imbir oraz ugotowaną wcześniej połowę wiązanki makaronu soba. Dopraw łyżką sosu sojowego, słodkiego sosu chili i szczyptą przyprawy pięć smaków.
Powstałą masę zawijaj w namoczonym przez sekundę papierze ryżowym. Powstałe sajgonki podgotuj na parze, tak jak gootowałeś rybę, przez dosłownie 30s. Jeśli będziesz je gotował zbyt długo rozpadną się. Możesz pominąć podgotowywanie na parze gotowych sajgonek, papier ryżowy będzie jedynie lekko ciągnący.
Do sajgonek podawaj miseczkę odcedzonego bulionu oraz sos zrobiony z sosu sojowego, octu jabłkowego, miodu w proporcji 1/1/0,2 wraz z odrobiną świeżej chili i imbiru.

1 komentarz:

  1. lubię takie dania, muszę w końcu coś takiego przyrządzić a nie tylko kupować:)

    OdpowiedzUsuń