JAJKO W KOSZULCE Z BRUSCHETTĄ I BEKONEM

Pomidor pokrój na drobną kostkę, dodaj posiekaną połówkę małej cebuli, posól, popieprz i dopraw łyżeczką octu winnego.
Plastry wędzonego boczku usmaż na suchej patelni do momentu, aż staną się chrupkie, a następnie odsącz mocno przyciskając na ręczniku kuchennym. Możesz również usmażyć go na patelni wyłożonej pergaminem.
Na suchej patelni grillowej ułóż grubą kromkę dobrego chleba na zakwasie i doprowadź do stanu aby z obu stron była chrupka, jednak środek zachował sprężystość.
Zagotuj w niedużym garnku wodę. Gdy będzie wrzała zmniejsz ogień na minimum (nie może bulgotać), posól i dodaj łyżkę octu. Do miseczki wbij świeże jajko, a następnie wlej z niej jajko do wody z jak najmniejszej wysokości and wodą. Najlepiej jak brzeg miseczki będzie dotykał wody. Jajo będzie gotowe za ok. min. Musisz przyglądać się mu aby wyjąć w momencie kiedy białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko jeszcze płynne.
Na bruschettę ułóż salsę pomidorową i polej oliwą extra vergine. Obok ułóż plastry boczku, na nie jajko i posyp szczypiorem. Dopraw solą i pieprzem.
Polecam na dobry początek dnia po ciężkiej nocy ;)

1 komentarz:

  1. mmm brzmi kuszące :) pyszne połączenie od wieków

    OdpowiedzUsuń