WOŁOWINA WELLINGTON

Czy mieliście kiedyś, po zjedzeniu jakiegoś dania wrażenie, że lepiej być nie może... że jest to danie, które zażyczylibyście sobie jako ostatnie, które macie zjeść... Dla mnie wellington jest właśnie takim daniem. Zdecydowanie jest to danie, które każdy powinien w życiu spróbować. Warto trochę nad tym popracować

1. Mięso
Na 2 os. 130 g. będzie dobrą porcją. Taki kawałek polędwicy wołowej obtocz w soli i pieprzu. Obsmaż z każdej strony, aby zaledwie się zrumieniło, dosłownie po 40 s.
2. Pieczarki
Zmiksuj je na jednolitą masę i odparuj na suczej patelni. W międzyczasie posól i popieprz.
3. Naleśnik, lub szynka parmeńska
Wybór należy do Ciebie, możesz użyć obu składników. Do naleśnika lubię dodać kilka kropel sosu ostrygowego. Rybny posmak świetnie komponuje się z wołowiną. Jednak jeśli zdecydujecie się na użycie zarówno naleśnika jak i szynki, zrezygnujcie z wariantu rybnego.
4. Zawijanie
Na połączonych dwóch rozsmaruj ostygniętą masę pieczarkową. Ułóż polędwicę i obwiń naleśnikiem. Takie cygaro możesz następnie posmarować musztardą i obwinąć szynką parmeńską. Pamiętaj ,że zawijas musi być ściśle zwinięty. Pomoże Ci w tym folia spożywcza. Zawiń bardzo ściśle uważając, by w zwijanym cukierku nie było powietrza. Wstaw do lodówki, aby ostygło i stężało.
Rozłóż gotowe ciasto francuskie, posmaruj brzegi rozbełtanym żółtkiem. Odwiń przygotowane mięso z folii ułóż na cieście i zawiń ściśle brzegi. Obróć tak, aby łączenia znalazły się pod spodem. Całość z góry posmaruj żółtkiem i zrób wzorki nożem, aby nie przeciąć ciasta. Wstaw do rozgrzanego na 180 st. piekarnika na 25-30 min. Wyjmij i odstaw na chwilę, by wołowina "odpoczęła". rozkrój pakunek na połowę, lub na trzy plastry. Podawaj z gotowaną marchewką podduszoną chwilę na maśle z odrobiną cukru i soli. Świetnie pasuje tutaj także żurawina, czy sałatka z octem balsamiczny, wysokiej jakości. Gwarantuję wam niezapomniane przeżycie ;)

2 komentarze: