CARPACCIO Z BURAKA Z ŁOSOSIEM W PESTO

Czasami każdy z nas ma ochotę zjeść coś wyjątkowego, nietypowego i zaskakującego. Odejść od konwencji typowych dań i nakarmić przede wszystkim zmysły, a nie żołądek. To danie to zestawienie kilku struktur i smaków. Zapraszam do idealnego związku chrupkości, aksamitności i delikatności w smakach słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym. Ta przystawka, która może również być daniem głównym. Naprawdę powala i przekonuje do siebie nawet tych, którzy nie lubią buraków...

2 porcje

1 duży burak
150 g. świeżego filetu z łososia bez skóry
50 g. serka typu Philadelphia
łyżeczka pasty wasabi
garść bazylii
5 listków mięty
bardzo mały ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
ocet balsamiczny
30 ml oliwa z oliwek
pieprz
sól

Buraka w skórce wstaw na godzinę do piekarnika nastawionego na 200st. (pieczony burak jest znacznie słodszy i aromatyczny niż gotowany). Następnie wyjmij o odstaw do ostygnięcia.
Odłóż kilka listków bazylii do przystrojenia, a resztę zmiksuj wraz z miętą, czosnkiem, 20 ml oliwy i płaską łyżeczką soli. Takim pesto natrzyj łososia i odstaw do lodówki na ok. 20 min. Następnie wrzuć łososia na patelnię grillową lub zwykłą. Odradzam piekarnik, w którym ryba może za bardzo wyschnąć. Łosoś będzie gotowy po smażeniu go z każdej strony po 3 min. Zanim pokruszysz filet na drobne kawałki poczekaj 2 min. po zdjęciu go z patelni. Jeśli nie będzie w pełni usmażony w środku, akurat w ciągu tego czasu dojdzie i będzie bardzo soczysty, a nie wysuszony.
Letniego buraka obierz ze skórki i pokrój w poprzek w cieniutkie plastry. Najlepsza będzie do tego mandolina, ale ostrym nożem też można to śmiało zrobić. Rozłóż plastry na talerzu, skrop sokiem z cytryny, oliwą, posyp pieprzem. Na takie carpaccio ułóż pokruszonego łososia, kleksy serka rozrobionego z wasabi, listki bazylii. Całość skrop ostem balsamicznym. Aby całość zbyt szybko nie ostygła, rozkładaj danie na gorącym talerzu. Dla dodatkowego efektu możesz posypać danie uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz