GORĄCE FIGI NA HALLOUMI

1 porcja

1 plaster sera halloumi (ok 100g)
2 miękkie figi
łyżka miodu spadziowego
10 ml dobrej whisky
mała szczypta rozmarynu
sól
syrop z granatów


Podziel każdą figę na 4 części nie rozcinając jej do końca. Ściśnij z każdej strony, aby się otworzyły. Wstaw na folii aluminiowej do piekarnika rozgrzanego na 200st na ok 15 min.
Na patelni grillowej ułóż papier do pieczenia i usmaż na nim posolony ser z jednej strony. Obróć na drugą stronę, posyp rozmarynem. Następnie ułóż na serze upieczone figi i wlej do ich wnętrza miód. Wstaw patelnię z potrawą do piekarnika na kolejne 7 min. Po wyjęciu ozdób syropem z granatów (jego kwaskowaty smak super komponuje się ze słodyczą fig i słonością sera. Polej wszystko whisky. Jeśli użyjesz sporo whisky, którą wcześniej podgrzejesz, możesz po polaniu potrawy podpalić ją. Świetnie to wygląda, jednak smak alkoholu w dużej ilości może przyćmić smak figi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz