KREM DYNIOWO-PAPRYKOWE

3 porcje

300g. miąższu dyni wraz ze skórką
2 duże papryki
250 ml mleka
1/3 startej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
pół łyżki soli

100 g. startego sera Bursztyn

Upiecz w piekarniku posmarowane oliwą papryki i ćwiartki dyni wraz ze skórką. W 250 st. powinno to zająć ok. 25 min. Ostudź, usuń pestki i łodygę papryk oraz skórkę z dyni. Zmiksuj wszystko dokałdnie i przetrzyj przez sito. W ten sposób pozbędziesz się skórki z papryki. Obieranie nawet upieczonej papryki jest męczące. Do powstałej pulpy dodaj mleko i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. Zbyt długie wrzenie spowoduje przypalenie mleka.
Podawaj ze startym żółtym serem i ziarnistym pieczywem na zakwasie, lub jeśli masz ochotę jeszcze mocniej podkreślić słodkość zupy, podaj ją z chałką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz