4 duże jajka
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 12 truskawek
łyżka masła
cukier puder do posypania
mięta do dekoracji
Wbij jajka do miski, dodaj cukry i ubij na gęstą masę. Mieszając na niskich obrotach dodawaj kolejno po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Rozgrzej patelnię i rozpuść na nim masło. Dokładnie wymieszane ciasto wlej na gorącą patelnię i od razu zmniejsz gaz do minimum. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Przykryj patelnię i "smaż" przez ok. 10 min. Odkryj pokrywkę, naciesz się zapachem i przełóż biszkopt, spodem do góry na talerzu. Poczekaj, aż ostygnie i posyp przez sito cukrem pudrem. Udekoruj miętą i po 25 minutach robienia i stygnięcia rozkoszuj się pysznym i bardzo łatwym do ugotowania biszkoptem z patelni.
Ja dodatkowo postanowiłem dodać sobie ekstra smaku truskawkowego i przygotowałem koktajl z truskawek na mleku.
Jedynym ograniczeniem wielkości biszkoptu jest Twoja patelnia. Pamiętaj jednak, że im więcej jajek, tym dłuższe gotowanie, oraz patelnia z grubszym dnem. Myślę jednak, że na żeliwnej głębokiej patelni, śmiało można by było zrobić biszkopt z 10 jaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz