- 4os. -
ciasto francuskie
puszka siekanych pomidorów
3 ząbki czosnku
bazylia
czerwona cebula
filety anchois w puszce
małe saszetka tartego parmezanu
czarne oliwki
paczka roszponki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
żółtko
Rozgrzej piekarnik na 220 st. Rozwiń rulon ciasta francuskiego, zazwyczaj mają one ok. 50x30cm. Podziel je na 4 pasy długości 30 cm. Ponakłuwaj widelcem wnętrze, zostawiając nie nakłute brzegi. Rozłóż na blasze wyłożonej, nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min, aż ciasto zacznie się podnosić. W trakcie pieczenia do garnka wlej 2 łyżki oliwy i wyciśnij do niej czosnek. Poczekaj, aż czosnek się zrumieni i wrzuć pomidory łyżkę suszonej bazylii, sól i pieprz. Gotuj ok 15 min bez przykrycia, redukując przez to sos.
Po 5 min. pieczenia posmaruj rozmąconym żółtkiem ponakłówane wcześniej wnętrza spodów naszej najszybszej pizzy. Wstaw na kolejne 5 min do piekarnika. Żółtko zetnie się i stworzy zabezpieczającą powłokę. Dzięki temu soki składników, które położymy na wierzchu, nie rozmoczą ciasta.
Wyjmij blaty z piekarnika i posmaruj je sosem pomidorowym. Następnie ułóż filety anchois i posiekane oliwki.
Wstaw na kolejne 10 min do piekarnika obniżając temperaturę do 180 st. Najszybsze pizze, ułóż na talerzach, a na wierzchu połóż roszponkę i pokrojoną w talarki czerwoną cebulę. Polej wszystko oliwą z oliwek i posyp parmezanem.
Lubię dodatkowo skropić wszystko octem balsamicznym. Oczywiście, jak w przypadku pizzy, składniki jakich użycie zależą tylko od Was i Waszej lodówki ;-)
Przygotowanie nie zajmą Wam dłużej niż 30 min, a w ten sposób można śmiało zrobić jednocześnie 3 blachy pizzy, co daje nam 12 porcji w ciągu 30 min. bardzo łatwego gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz