14 krokietów
300g kleistych ziemniaków
100 g wędzonego łososia
średnia cebula
mąka kukurydziana
maślanka
chińska panierka do krewetek
sól
pieprz
olej
koperek
łyżeczka tartego chrzanu
Ugotuj ziemniaki, następnie ostudź i zrób puree. Dodaj zrumienioną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Łososia także pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Posól i popieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi uformuj krokiety i opanieruj w mące kukurydzianej, maślance i chińskiej panierce. Smaż na oleju uważając, aby nie rozgrzał się zbyt mocno. Jeśli olej będzie zbyt gorący panierka przypali się i przytłumi smak łososia. Podawaj z dipem zrobionym z maślanki, koperku i tartego chrzanu, doprawionym solą i pieprzem.
bardzo ciekawy przepis! chętnie bym spróbowała takiego krokieta :))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam !! Super chrupki z zewnątrz i rozpływający się w środku. Goście wcinają w takim tempie, że aż trudno nadążyć ze smażeniem :)
Usuń