WEGETARIAŃSKIE CHILLI

Bardzo lubię zabawy z nożem... może to trochę dziwne, ale chyba nie jestem osamotniony w tej pasji ;)
Tą potrawę trzeba przygotować przy pomocy noża.  Warzyw nie można miksować, ani trzeć ponieważ wyjdzie papka, a nie apetyczny gulasz warzywny. Także jeśli relaksujesz się machając nożem kuchennym to zapraszam cię do kilkunastu minut transu :) Uważaj tylko na palce...

3-4 porcje

1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka
130 g pieczarek
2 czuszki
1 czerwona cebula
puszka czerwonej fasoli
500 g pulpy pomidorowej
3 ząbki czosnku
duża marchewka
łyżka wędzonej papryki w proszku
pieprz
sól
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta cynamonu
oliwa z oliwek

Pokrój w bardzo drobną kostkę warzywa i grzyby. Na małej ilości oliwy przesmaż marchewkę, następnie dodaj cebulę. Kiedy zrumieni się dodaj pieczarki i lekko posól. Pieczarki puszczą wtedy sok i szybciej się zrumienią. W dużym garnku na odrobinie oliwy podduś uduszoną na pastę czerwoną fasolę. Dodaj do niej usmażone składniki. Zalej pulpą pomidorową i szklanką wody. Na patelni smaż kolejno do miękkości paprykę, bakłażana i cukinię, za każdym razem przekładając do garnka z resztą potrawy. Dodaj do powstałego chilli zgnieciony czosnek i przyprawy. Duś wszystko ok. 15 min. Przed podaniem odstaw na chwilę do ostygnięcia. Chilli najlepsze jest jednak na następny dzień. Podawaj z nachosami zrobionymi z tortilli (pokrój placek na trójkąty i upiecz pod grillem z termoobiegiem na chrupko).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz