AKSAMITNY PASZTET W CIEŚCIE FRANCUSKIM

2 porcje


100 g wątróbki z kurczaka
średnia cebula
ciasto francuskie
150 ml białego półsłodkiego wina
2  żółtka
łyżeczka miodu
łyżka mąki kukurydzianej
łyżka estragonu
sól, (sól ziarnista)
pieprz
oliwa z oliwek

Sałatka:
1 twarda gruszka
150 ml soku jabłkowego
100 ml octu jabłkowego
kiełki brokułów

Pasztet:
Na oliwie z oliwek uduś cebulę do momentu, aż stanie się brunatna. Dodaj wątróbki i estragon. Smaż do momentu jak będą gotowe. Oprósz wątróbki mąką i wymieszaj tak, aby mąka wchłonęła soki z patelni. Zalej całość winem i duś na średnim ogniu do momentu odparowania wina. Następnie zmiksuj ostudzone wątróbki na gładką masą. Dodaj miód, sól i pieprz. Kiedy smak będzie odpowiedni dodaj żółtko i wymieszaj.

Ciasto ułóż w kokilkach tak aby wystawało poza brzegi. Rozbełtaj żółtko z odrobiną wody i oliwy. Powstałą mieszanką posmaruj ciasto włożone do kokilek. Wstaw na 3 min do piekarnika nagrzanego na 180 st. Warstwa jajka zetnie się i zabezpieczy ciasto przed przesiąkaniem farszu. Napełnij babeczki farszem i przykryj ułożonymi na przemian plastrami ciasta francuskiego (będą się lepiej trzymały jeśli brzeg ciasta posmarujesz rozmąconym żółtkiem). Posmaruj z wierzchu resztą rozmąconego żółtka i posyp estragonem i solą ziarnistą. Piecz przez ok 20 min w 180 st. Po wyjęciu poczekaj chwilę aby lekko ostygł, obkrój zbędne ciasto z brzegu kokilki i nożem oddziel babeczkę od ścian naczynia.
Sałatka:
Wydrąż gruszkę, rozkrój na pół, a następnie na plastry. Do garnka wlej sok i ocet jabłkowy. Dodaj gruszkę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odczekaj do całkowitego wystygnięcia. Następnie ułóż na kiełkach brokuła i skrop marynatą w której gotowały się gruszki.
Kwaskowatość gruszek w połączeniu z aksamitnym, słodkawo-słonym pasztetem pachnącym winem. W dodatku chrupkie ciasto francuskie i grający w tle estragon. Zdecydowanie musicie tego spróbować !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz