PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

10 sztuk

10 płatów ciasta Won-Ton
125 g. świeżego młodego szpinaku
100 g. gorgonzoli
5 orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
1 żółtko
pieprz kajeński
sól
oliwa z oliwek
500 ml oleju do smażenia
połówka cytryny

Rozgrzej w garnku oliwę i zrumień na niej czosnek z drobno posiekanymi orzechami. Dodaj umyty, osuszony i lekko posiekany szpinak. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Dodaj sok z połówki cytryny (szpinak zachowa kolor) i odparuj masę. Pozostaw od ostygnięcia.
Płaty ciasta posmaruj z jednej strony rozbełtanym żółtkiem z odrobiną wody. Nałóż łyżeczkę szpinaku i 10g. kawałek sera. Zwiń w uszka i wrzuć do rozgrzanego oleju. Wyjmij kiedy będą rumiane. Uważaj, aby płaty ciasta nie były nigdzie przerwane, ponieważ gorgonzola momentalnie wypłynie.
Podawaj z dipem z gotowego sosu słodko-ostrego, syropu z granatów i miodu w proporcji 5-2-1.



2 komentarze:

  1. niedawno robiłam naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz czas na wersję chrupiącą ;-)

      Usuń