porcja na 4 osoby
ok. 6 płatów mrożonego ciasta filo 50x25 cm
450g. mrożonego szpinaku w liściach
200g sera feta
łyżeczka rozmarynu
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
czosnek
oliwa z oliwek
żółtko
Rozłóż rozmrożone ciasto na stolnicy. 4 płaty przełóż smarując pomiędzy oliwą z oliwek. Na 4 płat nałóż dokładnie odparowany, rozmrożony szpinak przesmażony na oliwie z czosnkiem, doprawiony solą i pieprzem. Ułóż kolejny płat ciasta. Na nim rozsmaruj rozrobioną fetę z żółtkiem doprawioną rozmarynem. Ułóż ostatni płat ciasta, nasmaruj oliwą i zawiń roladę równolegle z dłuższą krawędzią. Następnie roladę zwiń bardzo uważnie w ślimaka. Jeśli ciasto gdzieniegdzie popęka nie przejmuj się tym. Farsz nie powinien wypłynąć. całość posmaruj oliwa i wstaw do piekarnika na 200 st. na 30 min. Na następne 10 min posmaruj całość rozmąconym z odrobiną wody żółtkiem. Przed pokrojeniem odczekaj chwilę, żeby przestygło.
Danie świetnie smakuje samodzielnie jak również jest doskonałym dodatkiem do mięsa czy do ryby.
Ślimak robi wrażenie pracochłonnego i z pewnością zaciekawi waszych współbiesiadników, a Wy nie napracujecie się bardzo przy nim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz