- 4 os. -
150 g. sera feta
ok. 200g miksu sałat
mała puszka kukurydzy
syrop z granatów
50 ml oliwy z oliwek
30 g. żurawiny
30 g. suszonych moreli
50 g. orzechów włoskich
czerwona cebula
czerwona cebula
2 jajka
szklanka mąki
szklanka mleka
2 łyżeczki garam masala/sól/pieprz
2 łyżki miodu
olej
Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe z mąki, jajek i mleka ze szczyptą soli i garam masala. Odstaw do lodówki na ok 25 min. Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm, a następnie w ćwiartki. Fetę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak bakłażan. Rozgrzej oliwę i usmaż moczone w cieście kawałki bakłażana i fety. Na patelni upraż orzechy, dodaj oliwę z oliwek żurawinę, pokrojoną na ćwiartki morelę, piórka cebuli oraz po podsmażeniu składników miód uważając by nie przypalić miodu. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. W misce przygotuj miks sałat z kukurydzą, a następnie wlej do niej ciepły dresing. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dodaj bakłażana i fetę i lekko przemieszaj. Podawaj kiedy sałatka jest jeszcze ciepła lub letnia polewając całość syropem z granatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz