MAKI


Na nori rozkładamy równomiernie ryż, smarujemy pasek serka (typu finlandia) oraz odrobinę wasabi na całej szerokości płatu. na to sałata karbowana dla przystrojenia brzegów. Do tej bazy, lub innej jakiej sobie zamarzysz możesz dodać praktycznie wszystko. Poniżej moje wariacje :) 


ŁOSOŚ USMAŻONY W SOSIE SOJOWYM (odrobina sosu sojowego rozgrzej na patelni, wrzuć podłużne paski łososia, poczekaj, aż się zetną, a następnie ostudź. Dołóż paprykę.






SAŁATKA MARCHEWKOWO-KRABOWA- Słupki marchewki usmaż na odrobinie oleju sezamowym, jak lekko zmiękną dodaj słodki sos sojowy i dodaj postrzępione paluszki krabowe. Podsmarz wszystko razem przez chwilę, dodaj łyżkę sosu ostrygowego i pozostaw do ostygnięcia. 




DRAGON ROLLS- na całym nori rozłóż ryż i ugnieć, aby dokładnie przylega. Nakryj folią i przewróć na drugą stronę.
Na nori połóż krewetki w tempurze, ogórek i sałatę. Posmaruj serkiem typu philladelfia i zawiń jak normalne maki uważając b nie zawinąć razem z folią. Na wierzchu rulony układaj na zmianę cienkie paski wędzonego łososia i avokado. Następnie przykryj rulon folią i matą i przyciśnij by składnik jak najdokładniej przylegały. Zdejmij folię i pokrój tak, aby na każymmaku znalazł się zarówno avokado jak i łosoś.


TUŃCZYK W TAMAGO- surowy kawałek tuńczyka przesmarz na suchej patelni, pokrój następnie w paski i ułóż na ryżu. Dodaj sałatę, paprykę i serek. Na patelni usmaż warstwę omletu tamago (przepis znajdziesz niżej). Następnie owiń gotowy rulon powstałym naleśnikiem.




ODWROTNE MAKI W KAWIORZE
Rozłóż ryż na nori i posmaruj dokładnie kawiorem. Następnie na rozścielonej folii ułóż nori ryżem do dołu. Warstwę norii bez ryżu posmaruj serkiem filadelfia, nałóż cienki pasek wasabi, ółóż sałatę, ogórek i surowego łososia.
Zawiń jak normalne maki używając folii zdejmując ją dopiero po zwinięciu. Jeśli cały rulon w folii wstawisz do lodówki  na kilkanaście minut kawior lepiej będzie trzymał się ryżu.

OSHINKO Z SAŁATKĄ Z PSTRĄGA
Rozdrobnij wędzone płaty pstrąga, dodaj tyle majonezu aby konsystencja była zwart. Dodaj drobno posiekany szczypiorek. Rzepę pokrój w słupki. Na matę rozłóż ryż, posmaruj wasabi, ułóż sałatę, oshinko i sałatkę z pstrąga. Zawijaj ostrożnie, aby nie wycisnąć sałatki z rulonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz