ŁOSOŚ USMAŻONY W SOSIE SOJOWYM (odrobina sosu sojowego rozgrzej na patelni, wrzuć podłużne paski łososia, poczekaj, aż się zetną, a następnie ostudź. Dołóż paprykę.
SAŁATKA MARCHEWKOWO-KRABOWA- Słupki marchewki usmaż na odrobinie oleju sezamowym, jak lekko zmiękną dodaj słodki sos sojowy i dodaj postrzępione paluszki krabowe. Podsmarz wszystko razem przez chwilę, dodaj łyżkę sosu ostrygowego i pozostaw do ostygnięcia.
DRAGON ROLLS- na całym nori rozłóż ryż i ugnieć, aby dokładnie przylega. Nakryj folią i przewróć na drugą stronę.
Na nori połóż krewetki w tempurze, ogórek i sałatę. Posmaruj serkiem typu philladelfia i zawiń jak normalne maki uważając b nie zawinąć razem z folią. Na wierzchu rulony układaj na zmianę cienkie paski wędzonego łososia i avokado. Następnie przykryj rulon folią i matą i przyciśnij by składnik jak najdokładniej przylegały. Zdejmij folię i pokrój tak, aby na każymmaku znalazł się zarówno avokado jak i łosoś.
TUŃCZYK W TAMAGO- surowy kawałek tuńczyka przesmarz na suchej patelni, pokrój następnie w paski i ułóż na ryżu. Dodaj sałatę, paprykę i serek. Na patelni usmaż warstwę omletu tamago (przepis znajdziesz niżej). Następnie owiń gotowy rulon powstałym naleśnikiem.
ODWROTNE MAKI W KAWIORZE
Rozłóż ryż na nori i posmaruj dokładnie kawiorem. Następnie na rozścielonej folii ułóż nori ryżem do dołu. Warstwę norii bez ryżu posmaruj serkiem filadelfia, nałóż cienki pasek wasabi, ółóż sałatę, ogórek i surowego łososia.
Zawiń jak normalne maki używając folii zdejmując ją dopiero po zwinięciu. Jeśli cały rulon w folii wstawisz do lodówki na kilkanaście minut kawior lepiej będzie trzymał się ryżu.
OSHINKO Z SAŁATKĄ Z PSTRĄGA
Rozdrobnij wędzone płaty pstrąga, dodaj tyle majonezu aby konsystencja była zwart. Dodaj drobno posiekany szczypiorek. Rzepę pokrój w słupki. Na matę rozłóż ryż, posmaruj wasabi, ułóż sałatę, oshinko i sałatkę z pstrąga. Zawijaj ostrożnie, aby nie wycisnąć sałatki z rulonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz