NIGIRI


Wymaga troszkę wprawy, jednak gdy ję nabedziecie, zrobienie kilkudziesięciu identycznych foremnych nigiri nie będzie dla was problemem. Sstem jest bardzo prosty: formułujemy w dłoni sześciano-walce, smarujemy  lekko wasabi i kładziemy ulubiuny składnik na wierzch (zazwyczaj w formie plastra, choć możemy użyć krewetki i innych mało płaskich pyszności.




OMLET TAMAGO- nigiri proste jak budowa cepa, jednak usmażenie ometa tamago nie jest łatwłą sprawą. Możecie spróbować i trochę się z tym pobawić. Potrzebujecie 2 jajka, 3 łyżki sosu ostrygowego, szczyptę cukru. Rozpuść cukier w jajkach mieszając, nie ubijając tak aby białko się nie ciągnęło. Dodaj sos ostrygowy wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (orginalnie prostokątną) wlej cińką warstwe, poczekaj aż się lekko zetnie i zwiń w rulon, utworzy cię naturalnie sześcian. Po zwinięciu przesuń rulon na krawędź patelni i wlej kolejną wartwę. Owijaj rulon kolejnymi warstwami, aż osiągniesz satysfakcjonujący Cię rozmiar.Po ostygnięciu pokrój  w plastry i układaj na uformowanym ryżu. Możesz również załość opasać cienkim paskiem norii. 



KAWIOR- uformowany ryż owiń podpieczonym wcześniej i pociętym w paski o szerokości ok. 2,5 cm nori.w powstałą przestrzeń nad ryżem ułóż dwa rodzaje kawioru i kawałek liścia załaty karbowanej dla ozdoby.







WĘGORZ- obierz więgorza ze skóry, obrkój z obu stron kręgosłupa, a następnie rozpłaszcz lekko powstałe filety i pokrój w poprzek na kawałki wielkości uformowanego ryżu.
Posyp kilkoma ziarnami czarnego sezamu. Uważaj, aby węgorz nie był za bardzo tłusty. Jeśli się jednak taki trafi możesz przełamać mdły posmak smarując lekko filet sosem hoi-sin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz