Wymaga
troszkę wprawy, jednak gdy ję nabedziecie, zrobienie kilkudziesięciu
identycznych foremnych nigiri nie będzie dla was problemem. Sstem jest
bardzo prosty: formułujemy w dłoni sześciano-walce, smarujemy lekko
wasabi i kładziemy ulubiuny składnik na wierzch (zazwyczaj w formie
plastra, choć możemy użyć krewetki i innych mało płaskich pyszności.
OMLET TAMAGO-
nigiri proste jak budowa cepa, jednak usmażenie ometa tamago nie jest
łatwłą sprawą. Możecie spróbować i trochę się z tym pobawić.
Potrzebujecie 2 jajka, 3 łyżki sosu ostrygowego, szczyptę cukru. Rozpuść
cukier w jajkach mieszając, nie ubijając tak aby białko się nie
ciągnęło. Dodaj sos ostrygowy wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię
(orginalnie prostokątną) wlej cińką warstwe, poczekaj aż się lekko
zetnie i zwiń w rulon, utworzy cię naturalnie sześcian. Po zwinięciu
przesuń rulon na krawędź patelni i wlej kolejną wartwę. Owijaj rulon
kolejnymi warstwami, aż osiągniesz satysfakcjonujący Cię rozmiar.Po
ostygnięciu pokrój w plastry i układaj na uformowanym ryżu. Możesz
również załość opasać cienkim paskiem norii.
KAWIOR-
uformowany ryż owiń podpieczonym wcześniej i pociętym w paski o
szerokości ok. 2,5 cm nori.w powstałą przestrzeń nad ryżem ułóż dwa
rodzaje kawioru i kawałek liścia załaty karbowanej dla ozdoby.
WĘGORZ-
obierz więgorza ze skóry, obrkój z obu stron kręgosłupa, a następnie
rozpłaszcz lekko powstałe filety i pokrój w poprzek na kawałki wielkości
uformowanego ryżu.
Posyp
kilkoma ziarnami czarnego sezamu. Uważaj, aby węgorz nie był za bardzo
tłusty. Jeśli się jednak taki trafi możesz przełamać mdły posmak
smarując lekko filet sosem hoi-sin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz