SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW


 Do pieczonych (grilowanych w piekarniku) warzyw przekonałem się będąc na diecie.Brzmi nie fajnie, ale uwierzcie mi smaki tej sałatki są głębokie, wyjątkowe i zaskakujące. Przepis jest prosty. Grilujemy w piekarniku:
- kukurydzę-kolba
- czerwoną paprykę
- żółtą fasolkę szparagową
- plastry cukinii
- plastry bakłażana
- plastry brzoskwini
Paprykę po ugrilowaniu obieramy ze skórki, ziarenka kukurydzy odkrawamy z kolby.
Mieszamy z resztą ugrilowanych składników dodając wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, sól i chili.
Podajemy z :
- rukolą
- czerwoną cebulą
- szynką parmeńską
- mozzarellą
- świeżo uprażonymi pestkami dynii( świetnie skwierczę na sałatce po przerzuceniu z patelni.
Polewamy octem balsamicznym.
Ten smak to słodycz, nutka wędzenia z grilla i szynki parmeńskiej, świeżość owoców i pikanteria chili łagodzona przez mozarellę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz