
160 g. piersi z kurczaka
50 g. suszonych moreli o miękkim miąższu
50 ml whisky
pół łyżeczki miodu
łyżka śmietany 18%
łyżeczka musztardy
kurkuma
sól
pieprz


2. Zmiksuj dokładnie pierś z kurczaka, dodaj odsączone morele, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu.
Z powstałej masy uformuj w zwilżonych wodą rękach dwa klopsy. Ułóż je na papirusie podścielonym folią.

Odstaw do lodówki na min 45 min do, aby masa stężała.

4. Rozwiń z folii i ułóż papirusowy pakunek na patelni grillowej. Na takiej patelni nie będzie się obracać. co 5 min. obracaj rulon, by obsmażył się z 4 stron.
Zanim rozpakujesz pakunek i pokroisz roladę na talary odczekaj ok. 5 min po zdjęciu z patelni.
Na rozgrzaną jeszcze patelnię wlej mieszankę w której moczyły się morele. Odlej do miseczki i dodaj śmietanę i musztardę. Powstałym sosem możesz polać talary lub dodać do mieszanki sałat jako dressing.
Podawaj z pieczonym jabłkiem i pure ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz