-2/3 os.-
10 gr. suszonych borowików
300 gr. sera ricotta
garść łuskanych orzechów włoskich
małą cebula
pół pęczka pietruszki + listki do dekoracji
20 gr. tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 duże żółtka
-ciasto-
200 gr mąki durum
2 duże jajka
15 gr. soli
Idealne na te dni w których nie możemy już patrzeć na mięso... Wyraziste w smaku, z chrupiącym akcentem orzechowym, zadowolą również zagorzałego mięsożercę. Poza tym zrobienie własnych pierożków daje dziwne poczucie samorealizacji ;)
Namocz grzyby w szklance letniej wody i odstaw na około godzinę. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj. Nie pozbywaj się wody z moczenia grzybów, upewnij się jednak, aby nie było w niej piasku. Jeśli jest przefiltruj płyn przez gazę lub bardzo drobne sito. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej bardzo drobno posiekaną cebulę. 2/3 przełóż do miski z posiekanymi grzybami. Dodaj posiekane orzechy, 250 gr. ricotty, parmezan i 1 żółtko. Wymieszaj dokładnie farsz i wstaw do lodówki, aby stężał.
Ugnieć ciasto i dokładnie rozwałkuj na prostokąt szerokości 10 cm. Dolne 5 cm. ciasta posmaruj rozmąconym z odrobiną wody żółtkiem, następnie układaj na niej kulki zimnego farszu wielkości łyżeczki w odległości ok 5 cm od siebie. Kiedy kulki farszu będą rozłożone na całej długości ciasta, przełóż je górną częścią ciasta, tak aby górna krawędź stykała się z dolną. Palcami przyciśnij ciasto wokół farszu tak aby pozbyć się powietrza z wnętrza pierożków i złączyć połówki ciasta. Radełkiem lub nożem pokrój powstałe ciasto na pierożki. Możesz także odkroić wąski pasek krawędzi w której łączą się przeciwległe brzegi. Spowoduje to umocnienie łączenia. Odłóż je pod ściereczkę na czas przygotowywania sosu.
Sos - zagotuj wodę z moczenia grzybów na patelni z pozostałą cebulą, dodaj soli i pieprzu. Zdejmij z kuchenki i dodaj pozostałą ricottę. Dokładnie wymieszaj.
Pierożki gotuj w osolonej wodzie, przez ok. 10 min.
Na spód talerza nalej sosu według uznania, ułóż pierożki, skrop oliwą z oliwek i udekoruj listami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz